Därför är bingo är bra för pensionärer


Bingostudie southampton university

Om du har känslan av att vara lite långsam och trög i tanke och handling kan det vara tröga nervceller som spökar.

Varje aktivitet som vi ägnar oss åt koordineras av vår hjärna, och om vi har långsamma och tröga nervceller är det ett säkert faktum att vi både känner oss och framstår som tröga själva.

Den största orsaken är vårt naturliga åldrande och allt som kommer med det. Åldrande medför en minskning i fysisk och mental ansträngning som i sin tur leder till en nedgång i fysisk och mental förmåga. Det är där bingo kommer in – Ja du läste rätt B I N G O.

Du kanske förknippar detta klassiska tidsfördriv med sextio plussare som sömnaktigt ägnar sig åt ett trivialt kortspel på något äldreboende, då har du helt missat den banbrytande forskning som visar att spelet är långt ifrån bara ett enkelt tidsfördriv för åldrande pensionärer.

Studier som gjorts vid Southamptons psykologiska Institution har visat att spela bingo faktiskt kan göra dig mer flexibel, förbättra dina kunskaper och reflexer och motverka uppkomsten av kognitiv (tankemässig) försämring som ofta kommer med åldern.

I studien deltog 121 personer i åldrarna 18 till 40 och 70-82. De delas in i två grupper; en grupp spelade hallbingo eller bingo online, och den andra gruppen gjorde inte det. Resultaten visade att de som spelat bingo fick betydligt högre poäng på tester av hastighet och precision.

I vissa avseenden klarade sig de äldre spelarna till och med bättre än yngre. Studiens slutsatser blev att en vanlig omgång bingo kan hjälpa till att hålla sinnet skarp längre och kan fördröja effekterna av psykisk försämring.
En viktig faktor varför bingo, oavsett om det spelas på nätet eller på landbaserade bingohallar, är ett bra sätt att hålla oss pigga längre är tidsaspekten i spelet.

Bingospelare måste vara medveten om tid, de har att hålla reda på den medan de på samma gång måste hålla reda på vilka siffror som kallas.

Fysisk smidighet och snabbhet utövas också eftersom vissa bingospelare gillar att spela med flera bingobrickor i taget, vilket innebär att de måste dela sin uppmärksamhet mellan flera brickor medan de på samma gång fortfarande måste behålla uppmärksamhet på nya nummer som ropas ut samt de andra spelarnas eventuella reaktioner.

Spelet är också ett utmärkt sätt att utöva mönsterigenkänning, en mental förmåga som långsamt minskar när vi åldras.

Slutligen, vad som är bra för hjärnan måste också vara bra för minnet. Att spela bingo är ett bra sätt att umgås, speciellt om du spelar i landbaserade bingohallar. För den som spelar på nätet kan en social bingosajt med webbkameror och chatt vara ett bra alternativ.

Bingo är ett spel som borde rekommenderas till alla och särskilt äldre personer eftersom de har en tendens att bli ensam och deprimerad när fysiska och mentala aktiviteter minskar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *