Bingoon

Världens första lotterier och bingons historia

2024-05-19
Faktaruta: bingons historia

Bingons historia i Sverige började under 1960-talet och blev snabbt populärt som ett samhällsevenemang.

Lokala bingohallar blev samlingspunkter, och spelets sociala natur stärkte gemenskapen. Med tiden har digitaliseringen introducerat online bingo, men den traditionella kärnan består.

Bingons historia
Förklaring: Bingons historia

Bingo, ett spel som är så enkelt i sin konstruktion men ändå så gripande i sin förmåga att förena människor, har en rik och varierad historia världen över. I Sverige, där kultur ofta flätas samman med gemenskap och tradition, har bingons resa varit särskilt märklig.

Från sina blygsamma början, till den tid då bingohallens ljus lyste upp stadens natt, till dagens digitala revolution, har bingo ständigt förändrats samtidigt som dess kärna förblivit oförändrad.

Varje kultur har sin egen berättelse om hur detta spel, med sina numrerade bollar och brickor, fann sin plats i folks hjärtan.

Bingons historia i Sverige

I Sverige blev det snabbt mer än bara ett tidsfördriv. Bingohallarna blev samlingspunkter, platser för skratt, gemenskap och ibland den sötaste smaken av seger.

Innan vi dyker in i den djupgående historien bakom bingons uppgång i Sverige, är det värt att reflektera över dess enkelhet och hur denna enkla spelidé kunde väcka så starka känslor och bygga broar mellan generationer. Låt oss ta en resa genom tid och rum, och utforska bingons fascinerande svenska saga.

Bingons historia

Den italienske historikern Alberto Fiorin har ur krönikor funnit att det första lotteriet med pengar som insats arrangerades år 1522 av Geronimo Bambarara, en handelsman i Venedigs Rialtodistrikt.

Lotteriet väckte stort intresse och fick snart många efterföljare runt om i landet samtidigt som nya varianter utvecklades. Särskilt populärt blev det brickbaserade lottospelet ”Lo Giuoco del Lotto d’Italia” – den äldsta historiska referensen till den moderna bingon.

Franska Le Lotto

1778 rapporterade den franska pressen om hur ”Le Lotto” blivit högsta mode i intellektuella och upplysta kretsar. I denna klassiska version av Bingo delades brickorna in i tre övergripande och nio vertikala rader. Varje vågrät rad hade fem numrerade och fyra tomma rutor i en slumpvis ordning. De vertikala raderna var numrerade från 1-10 i den första raden till 81-90 i den sista

Numren ropades ut och den spelare som först täckte en vågrät rad var vinnaren. Ordet ”bingo” hade ännu inte berikat den franska vokabulären istället menar vissa historiker att en segrare kan ha använt uttrycket ”L’argent est fait pour rouler”.

Pedagogiska bingospel i Tyskland

Pedagogiska bingospel blev populära i Tyskland på 1800-talet. Spelen utformades bland annat för att lära barn räkna och stava. Dessa spel är även idag i högsta grad levande. Förutom spel för barn som ett stimulerande sätt att lära är det ren humor och inget spel om pengar i subgenrerna Buzzword- och bullshitbingo.

Beano

Under en resa till Jacksonville, Georgia gjorde den av den ekonomiska depressionen hårt drabbade leksaks-tillverkaren Edwin Lowe ett stopp vid ett kringresande tivoli. Den attraktion som tilldrog sig störst intresse var dock varken eldslukare eller spådamer utan ett spel som sades komma direkt från Tyskland. Lowe fascinerades över den rykande åtgången på de nummerförsedda pappersbrickorna och fångades själv av det spännande spelet.

Under de svåra tider som rådde gällde det att spara på allt och det var därför strängt förbjudet att kryssa för sina nummer. Istället markerades rätt siffra med en liten böna och spelet kom därför att kallas – Beans.

Edwin Lowe såg en affärsmöjlighet i det fängslande spelet och när han återvände från sin resa till sitt hem i New York satte han omedelbart igång med att tillverka ett eget spel. Lowe brukade samla vänner och bekanta för att själv spela beano. Det var under en sådan spelrunda som en vinnande spelare utbrast ”bingo”. Lowe fastnade omedelbart för ordet och ändrade namnet på sin produkt som hade börjat spridas som en farsot över kontinenten.

Bingon kommer till Sverige

Bingons historia i Sverige sträcker sig tillbaka till början av 1960-talet. 1961 arrangerades det första bingospelet av Gunnarstorps IF – det blev en omedelbar framgång.

  • Ursprung och lagstiftning Bingon introducerades i Sverige på 1960-talet och blev snabbt populärt som ett sätt att samla in pengar till välgörande ändamål. År 1972 infördes en lagstiftning som reglerade bingospel och skapade en statlig monopolsituation för Svenska Spel.
  • Svenska Spel och Folkspel Svenska Spel, som är det statliga spelbolaget i Sverige, fick ensamrätt att arrangera och bedriva bingospel. Under åren har Svenska Spel och dess dotterbolag Folkspel varit de dominerande aktörerna på bingomarknaden i Sverige.
  • Bingohallar och bingolokaler Bingohallar blev snabbt populära i Sverige, och många föreningar och organisationer började arrangera bingospel som en del av sina aktiviteter för att samla in pengar. Dessa bingohallar var ofta fysiska lokaler där spelare samlades för att spela bingo.
  • Ökande popularitet: Bingon blev snabbt ett populärt tidsfördriv i Sverige, särskilt bland äldre människor. Det blev också ett sätt för människor att umgås och socialisera, vilket bidrog till dess popularitet.
  • Digitalisering och onlinebingo: Med framstegen inom teknik och internet har onlinebingo blivit alltmer populärt i Sverige. Många spelare föredrar nu att spela bingo online på sina datorer eller mobila enheter istället för att besöka fysiska bingohallar.
  • Moderna bingovarianter: Utöver den traditionella 75-bollars och 90-bollars bingon har olika varianter av spelet också introducerats på den svenska marknaden. Det inkluderar snabbare varianter som 30-bollars bingo och tematiska bingospel.
  • Regleringar och ansvarsfullt spelande: Under de senaste åren har det skett en ökad reglering av spelmarknaden i Sverige för att främja ansvarsfullt spelande och skydda spelare. Detta inkluderar åtgärder för att begränsa spelreklam och införa insättningsgränser för att förhindra överdrivet spelande.

Bingon har alltså en lång och etablerad historia i Sverige, och trots regleringar och förändringar i spelmarknaden fortsätter det att vara ett populärt spel både online och i fysiska bingolokaler.

Till en början arrangerades spelet av alla möjliga aktörer och lycksökare men efter en utrensning 1974 får bingon endast arrangeras av ideella föreningar. Även om bingohallarna kanske har sett sin storhetstid spelas det fortfarande hallbingo på 100 platser (nästan) dygnet runt. Idag är bingo på nätet den mest populära formen av bingospel.

Referenser

Historytoday.com: Italian roots lottery 

Britannica.com:  Bingo history

Frågor och svar

Bingo härstammar från det italienska lotterispelet Il Giuoco del Lotto d'Italia som spelades redan på 1500-talet.
Bingo introducerades i USA på 1920-talet och blev snabbt populärt som ett underhållningsspel på marknader och nöjesparker.
Bingon introducerades i Sverige på 1960-talet och blev populär som ett sätt att samla in pengar till välgörenhet.
Svenska Spel fick ensamrätt att arrangera och bedriva bingospel i Sverige enligt lagstiftningen som infördes 1972.
Bingon blev populärt i Sverige på grund av dess underhållningsvärde och som ett sätt att samla in pengar till välgörande ändamål. Det blev också en social aktivitet där människor kunde umgås och ha roligt tillsammans.
Bingons popularitet har varierat över tid. Under 1970- och 1980-talet var det mycket populärt, medan intresset har minskat något under senare år. Onlinebingo har dock ökat i popularitet.
I Sverige har främst 75- och 90-bollars bingo varit populära, men det har också funnits andra varianter som 30-bollars bingo och tematiska bingospel.
Digitaliseringen har gjort det möjligt att spela bingo online, vilket har öppnat upp för fler spelare och gjort det mer tillgängligt och bekvämt att delta i bingospel.
Ja, under de senaste åren har det skett en ökad reglering av spelmarknaden i Sverige för att främja ansvarsfullt spelande och skydda spelare. Det inkluderar åtgärder för att begränsa spelreklam och införa insättningsgränser.
Framtiden för bingo är svår att förutse, men med digitaliseringens framfart förväntas onlinebingo fortsätta växa och utvecklas. Det är också möjligt att nya varianter och koncept av bingo kan introduceras för att locka flera att börja spela bingo.

Redaktionen

Anna Svensson

Anna Svensson är expert på online bingo med över ett decennium av erfarenhet i branschen. Hon gör djupgående analyser om trender inom online bingo-världen.

Mer om oss

Blogg

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Bingoon.se

[email protected]

© 2003-24

Bingoon

Ansvarsfullt spelande