Tombola

6 februari 2023

Tombola arrangerades för första gången i Neapel 1734. Kungen av Neapel och Sicilien, Karl III av Bourbon ville slå mynt av det stora intresset för lotterispel, som hittills bara arrangerats inofficiellt. Det blev en succé och tombolans efterföljare lottot kom med tiden att bli en betydande inkomstkälla för många italienska kungadömen.

Idag förknippar vi ofta tombola med den bur med bingobollar som används för att dra vinnande nummer i bingospel. I bingo online används inte en manuell tombola utan istället en slumptalsgenerator. Till skillnad från när bingouppringaren är en person som ropar ut varje dragen bingoboll visas siffrorna direkt på skärmen.

Men en tombola (manuell eller digital) kan användas till så mycket mer, här kommer några tips på hur du kan göra ett eget tombolaspel.

Arrangera ett eget tombolaspel

Ett tombola-spel är ett utmärkt, beprövat sätt för att till exempel samla in pengar till ett ändamål. Här har vi samlat några viktiga punkter att tänka på som hjälper dig att arrangera ett framgångsrikt tombolalotteri.

Samla in tombola priser

Det låter smart, eller hur? – istället för att köpa priser – samla in dina egna tombola-priser, kanske från donationer. Ofta går det lätt att samla in priser men tänk på att vinster av tveksamt värde kan sänka intresset för att köpa lotter. Ett framgångsrikt tombolalotteri ska sälja slut!

Ett väl presenterat spel med attraktiva priser kommer normalt att vara mycket mer efterfrågade, så ett klokt alternativ är ofta att köpa ett färdigt tombola-spel från en pålitlig leverantör. En samordnad uppsättning attraktiva priser med en professionell affisch och biljetter kommer sannolikt att få människor att spendera mycket mer pengar.

Tombolavinster

Mjuka leksaker från kända tillverkare är idealiska tombola-vinster. Ett annat populärt tombola-spel är ett som består av fotbollspriser, inklusive fotbollar och fotbollsrelaterade leksaker.

Ett perfekt förberett insamlingsspel bör innehålla högkvalitativa priser, biljetter och en affisch, professionellt sammansatt för att maximera intäkterna.

Roliga människor drar in mer pengar

Erfarenheten säger att de människor som avgör framgången för en insamling – ansiktet utåt – kan göra en enorm skillnad för hur det uppfattas och hur snabbt dess biljetter säljer. Så det är vettigt där det är möjligt att välja en social utåtriktad och skojfrisk person som vet hur man får människor att öppna plånboken.

Det är ju inte alla som är bra på just den delen och de som inte trivs i rampljuset finns det andra lika värdefulla bidrag de kan göra.

En bra skylt lockar fler

Som vi vet vill du locka kunder först att besöka ditt tombola-bås och sedan vilja vinna. Försök att ta dig tid att förbereda en fin, attraktiv skylt eller affisch – försök att göra den ren, väl inramad, väl upplyst och placera vinsterna tydligt på färgglada hyllor.

Ett tips för att öka försäljningen är att visa fler priser än vad som faktiskt kommer att vinnas – använd ytterligare priser som ett reservprogram. Detta kommer att skapa en mer psykologiskt attraktiv möjlighet för kunderna. Det är inget “fel” med denna idé – det är helt enkelt ett presentationshjälpmedel och de vinnande numren kommer att annonseras ordentligt hela tiden på affischen.

Tröstpriser

Barn kan bli mycket besvikna om deras tombola-biljett inte vinner och ibland kan de bli ganska högljudda. Det är dålig reklam för ditt tombola-spel, så tänk på att ha några små tröstpriser som leksaker eller smågodis som kan delas ut taktiskt när situationen kräver.

Förhoppningsvis kommer dessa tips att hjälpa dig att tänka på hur du gör ditt evenemang mer framgångsrikt.

Vad är italiensk Tombola?

Tombola Italien

Hur spelas tombola i Italien? Den italienska tombolan har en lång tradition och det är en vanlig semesterunderhållning.

Juldagen, julafton, nyårsafton och alla andra tillfällen då italienaren spenderar mycket tid runt bordet med släktingar och vänner, är de bästa dagarna att spela tombola.

Tombolan är en godtagbar ursäkt för att stanna vid bordet och fortsätta äta mellan en paus och en annan, tombola-spelet spelar ofta huvudrollen i familjesammankomster från norra till södra Italien.

Tombola är den italienska motsvarigheten till internationell bingo. Den innehåller bollar med nummer från 1 till 90 och alla deltagare tilldelas brickor med 15 slumpmässiga nummer.

Varje spelare kan ha ett eller flera kort för vilka deltagarna betalar en summa pengar eller symboliska saker. Summan av insatser eller saker omfördelas sedan som ett pris till vinnarna.

En spelare har rollen som utropare och drar nummer ur en tombola, skål eller väska. De mer erfarna kan associera varje nummer med den napolitanska Smorfia (kan översättas som grimas) som associerar till siffror från 1 till 90 med bilder och tecken, ofta humoristiska.

När ett nummer dras kontrollerar varje spelare sina kort och täcker motsvarande ruta.

Tombola är ett mycket demokratiskt spel eftersom det kan spelas med enkla medel. Brickor kan enkelt framställas på en enkel papperslapp.

Numren täcks sedan med bönor, kikärter, linser, pasta eller julbordsrester som torkade fruktskal.

Den absoluta vinnaren av spelet är den som får tombola, eller som är den första som täcker alla nummer på ett av deras kort.

Innan du kommer till tombola kan dock andra spelare också vinna mindre priser.

Vinstschema italiensk tombola

Mellanliggande resultat erhålls genom att täcka två eller flera nummer på samma rad. Således har vi ambo med två siffror, terno med tre siffror på samma rad, quaterna med fyra siffror, cinquina med alla fem siffrorna i rad och decina eller rampazzo som är två kompletta rader i samma bricka. Ibland tilldelas ett pris också till den så kallade tombolino, eller till den andra deltagaren som fyller i ett fullständigt tombola-kort.

Frågor och svar

Vad betyder tombola?

Tombola kommer från italienskan och betyder att falla upp och ner.

Vad är Tombola?

Tombola är ett hasardspel, en lott som du köper, hoppas på det bästa och väntar på att ditt nummer ska ringas. Det finns ingen skicklighet inblandad, bara tur. Ta reda på hur det fungerar och vilka priser som kan vänta den lyckliga vinnaren!

Hur fungerar Tombola?

När du spelar tombola köper du en biljett med ett unikt nummer på. Tombola-spel spelas vanligtvis med en stor pool av numrerade brickor, och en vinnande bricka dras slumpmässigt från denna pool. Det är vanligtvis ett bra sätt för sociala evenemang att ha ett extra incitament att ge närvaro.

Vilken typ av priser går det att vinna på tombola?

Tombola-priserna varierar beroende på vilket spel som spelas, men kan inkludera kontanter, bilar, semestrar och andra lyxiga föremål. Det är viktigt att kontrollera villkoren för spelet innan du spelar, för att se vad du potentiellt kan vinna.

Var kan man spela tombola?

Det finns många ställen att spela tombola-spel. Tombolas finns i de flesta städer, ofta som en del av insamlingsevenemang. Du kan också hitta dem online, med en mängd olika webbplatser som erbjuder olika spel att spela.